De charme van je darmen #4

De charme van je darmen #4

Het is weer zaterdag en dat betekent weer een nieuwe deel van ‘De charme van je darmen’. In de voorgaande delen hebben we uitgelegd hoe de spijsvertering werkt, wat er allemaal mis kan zijn met je spijsverteringskanaal en hoe je kan herstellen van je klachten. Vandaag deel ik mijn persoonlijke ervaring met het hebben van spijsverteringsproblemen en het herstellen daarvan.

Disbiose darmflora, allergische reacties en histamine overgevoeligheid
Niet al te lang geleden kwam ik erachter dat ik, na 4 jaar rondgelopen te hebben met allerlei vage klachten, een verstoorde darmflora en aangetaste darmwand heb met alle gevolgen van dien. Veroorzaakt doordat ik in korte tijd meerdere antibioticakuren heb moeten gebruiken. Na jaren van symptoombestrijding via de huisarts was ik het zat en heb ik contact gezocht met een orthomoleculaire geneeskundige. Orthomoleculaire geneeskunde gaat ervan uit dat je voeding en voedingsstoffen inzet ter genezing. In plaats van medicijnen ter symptoombestrijding. Dit was precies wat ik zocht! Eindelijk werden mijn klachten serieus genomen en werd er naar een oorzaak gezocht.

Na uitgebreid onderzoek kwam naar voren dat mijn darmflora verstoord is en mijn darmwand aangetast. Hierdoor heb ik allerlei voedsel allergieën ontwikkelt, waar ik zelf geen weet van had! Deze allergische reacties veroorzaakten allerlei vage en vervelende klachten en gingen van kwaad tot erger.
Ik ben sinds kort begonnen met een strikt (eleminiatie) dieet waarbij ik alle voedingsmiddelen vermijd waarop ik een allergische reactie krijg. En dit zijn er nogal wat, om maar wat te noemen; granen, tarwe, gluten, melk, kruiden en specerijen en veel soorten groentes..
Ik eet momenteel gluten en lactose vrij en probeer bewerkte producten zoveel mogelijk te vermijden. Gelukkig kan ik nog bijna alle soorten fruit eten. Vlees en vis gaat gelukkig ook prima, anders bleef er wel heel weinig over.

Plan de campagne
Het plan is dat ik een maand lang bovenstaand eliminatie dieet volg aangevuld met allerlei supplementen ter bevordering van het herstel. Na een maand kan ik dan voorzichtig wat voedingstoffen proberen toe te voegen aan mijn dieet. Afhankelijk van de reactie op deze voedingsmiddelen kan ik mijn dieet verder uitbreiden. Als dat allemaal goed gaat zou mijn darm weer volledig moeten herstellen en zou ik uiteindelijk alles weer moeten kunnen verdragen. Hoe lang dit gaat duren en of dit uiteindelijk gaat gebeuren weet ik nog niet.. Ik ga er in ieder geval alles aan doen om mijn darmen te laten genezen.

Vorderingen
Ik ben nu bijna een maand bezig met het dieet en vind het heel lastig om mijn voedingspatroon aan te passen en zoveel producten te vermijden. Omdat het zo’n beperkt dieet is kan ik weinig afwisselen en wordt het snel eentonig en saai.. Ik kan nog niet echt zeggen dat ik me alweer helemaal de oude voel. Het gaat wel al een stuk beter maar ik ben er nog lang niet. Iets wat al jaren aan de gang is kan natuurlijk ook niet binnen een maand volledig genezen, daar ben ik me wel van bewust. Ik ben blij dat ik nu weer langzaam wat voedingsmiddel kan toevoegen en hoop dat dit goed gaat!

Erken je klachten
Je vraagt je misschien af waarom ik dit deel. De reden hiervoor is dat ik denk dat er heel veel mensen met soortgelijke klachten rondlopen en hier nog geen oorzaak voor hebben gevonden. Vaak worden klachten afgedaan onder het mom van stress of worden de klachten geaccepteerd zoals ze zijn omdat men niet beter weet. Mensen gaan naar de huisarts met een bepaald probleem waar vaak alleen de symptomen  van worden bestreden. Hier los je de onderliggende oorzaak niet mee op. Voor je het weet gaat het van kwaad tot erger en begin je ook nog aan jezelf te twijfelen.

Mijn advies: ga op zoek naar een oorzaak van je klachten en neem niet genoegen met symptoombestrijding. Ik ben tot nu toe zeer tevreden over de aanpak van mijn orthomoleculaire geneeskundige en kan het iedereen aanbevelen!

hippocrates quote

Next Post:
Previous Post:
Dit artikel is geschreven door

Founder van I BELIEVE THE HYPE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>