De charme van je darmen #1

De charme van je darmen #1

Darmen, we praten er niet graag over. Er heerst nogal een taboe op, mensen vinden het vaak gênant om erover te praten. Helemaal niet nodig vinden wij! Wist je dat de werking van je darmen een heel groot effect op je lichamelijke gezondheid (en zelfs je geest) kan hebben? Omdat nog te weinig mensen zich hier bewust van zijn, zetten we de maand november in het teken van de darmgezondheid! Want een gezond lichaam begint bij je darmen! De hele maand november kan je op zaterdag een blog verwachten over de charme van je darmen.

Spijsvertering
We beginnen vandaag bij het spijsverteringskanaal. Hier begint het namelijk allemaal mee.
Het spijsverteringskanaal is een stelsel van “buizen” en lichaamsholten. Voedsel dat we opeten gaat uiteraard eerst via de mond naar binnen. Daarna glijdt het via de slokdarm naar de maag en vanuit de maag naar de darmen. Het voedsel komt dan als eerst bij de dunne darm aan, waarna het zijn weg vervolgt naar de dikke darm en eindigt bij de endeldarm.

Dunne darm
In de dunne darm vindt het belangrijkste deel van de spijsvertering plaats. De voedselbrij, afkomstig van je maag, wordt hier afgebroken tot voedingsstoffen die door ons lichaam kunnen worden opgenomen. Deze voedingsstoffen worden via de dunne darmwand opgenomen in ons bloed. Daarna worden deze voedingsstoffen via het bloed en de lymfevloeistof naar de lever afgevoerd. In de lever worden de voedingsstoffen verwerkt tot bruikbare energie en bouwstoffen.

Dikke darm
Als de voedselbrij vanuit de dunne darm, in de dikke darm terecht komt, is het een water dunne massa van onverteerbare voedselresten. In de dikke darm worden water en zouten aan deze dunne massa onttrokken, en aan het bloed afgegeven. In de dikke darm wordt ontlasting ingedikt tot een soepele substantie. Vervolgens wordt dit tijdelijk opgeslagen in de endeldarm, en verlaat het daarna het lichaam als jawel.. POEP.

maagdarmlever

Afhankelijk van de samenstelling van het voedsel duurt de hele spijsvertering 24 tot 48 uur. Ook de lever, galblaas en alvleesklier spelen een rol bij de spijsvertering.

Spijsverteringsproblemen
Een niet goed functionerende spijsvertering kan veel meer invloed op je gezondheid hebben dan je denkt. Bij spijsverteringsproblemen kan je lichaam de voedingsstoffen niet goed opnemen. Zo krijgen ook de voedingsstoffen die afkomstig zijn van gezonde biologische producten en voedingssupplementen geen kans om opgenomen te worden door je lichaam. Dit is zonde voor zowel je gezondheid als van je geld!

De opname van voedingsstoffen begint dus in je darmen. Je darmen hebben o.a. invloed op je immuunsysteem, hormoonhuishouding, voedingsintolerantie, de mate van veroudering van het lichaam etc. Je spijsvertering zorgt dus voor de basis van het goed functioneren van je gehele lichaam. Het is daarom belangrijk dat je darmflora in balans is en dat je een gezonde darmfunctie hebt. Volgende week zullen we dieper op de darmflora ingaan en de effecten die een disbalans hiervan op het lichaam kan hebben.

Ben je net als ons ook zo geïnteresseerd in de spijsvertering en wil je alles weten over de werking van de darmen? Houd onze site dan goed in de gaten! We mogen namelijk het boek “de mooie voedsel machine” van Giulia Enders weggeven! We zullen deze eind van de maand verloten onder onze bezoekers! Later meer hierover.

Next Post:
Previous Post:
Dit artikel is geschreven door

Founder van I BELIEVE THE HYPE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>