That Sugar Film | review

That Sugar Film | review

Tijdens de IDFA, het documentaire festival, ben ik naar That Sugar Film geweest in de balie. Voorafgaand aan de documentaire was er een minicollege van de ‘overgewichtspecialist’ Jaap Seiddel (auteur van het boek ‘het voedsellabyrint’). Hij vertelde dat er in Amsterdam 30000 kinderen met overgewicht zijn (ja echt!). Ik wist dat het een probleem was, maar dat er zoveel kinderen met overgewicht zijn verbaasde mij echt. Dit komt voornamelijk, hoe kan het ook anders, door de hoge suiker- en vetinname en te weinig beweging. Daarnaast vertelde Jaap Seiddel dat in het fruit wat wij eten, ook heel veel suikers zitten. Veel meer dan dat dit oorspronkelijk het geval was. Vroeger was het fruit een stuk kleiner, maar door de manier van oogsten wordt het fruit nu groter en worden het suikerbommen aldus Jaap Seiddel.

40 suikerklontjes per dag
Na dit boeiende college was het tijd voor That Sugar Film. Damon Gameau deed een experiment en verving zijn suikervrije dieet, voor een dieet dat gelijk is aan de gemiddelde suikerinname van een westerse puber om te ontdekken wat voor gevolgen dit heeft voor zijn lichaam en geest. Hij eet geen snoep of junkfood, maar de producten die in de supermarkt bestempeld worden als gezond. De gemiddelde suikerinname van een westerse puber is ongeveer 40 suikerklontjes per dag. Dit klinkt veel maar, ook al verdiep ik me veel in voeding, ik was verbaasd hoe snel je aan die 40 suikerklontjes zit.

damon-gameau-sugar-film

Suiker is volgens Damon de grootste bedreiging voor de volksgezondheid en wordt zwaar onderbelicht. Er zijn veel producten die worden gezien als gezond omdat deze weinig vet bevatten, maar juist deze producten bevatten vaak heel veel suiker.  Suiker is een goedkoop product en levert de industrie daarom veel winst op.

De filmmaker wordt tijdens zijn experiment begeleid door een team van wetenschappers. Die houden de gevolgen van de suiker op zijn lichaam in de gaten.

17 en zonder tanden
Tijdens deze twee maanden gaat hij ook opzoek bij een Aboriginal gemeenschap en laat hij zien wat voor gevolgen extreem suikergebruik, als gevolg van armoede, heeft. Mensen drinken daar enorme hoeveelheden frisdrank en ook hun voeding bevat veel suikers. Dit leidt tot extreem overgewicht en vroegtijdige sterfte. Ook bezoekt hij de staat Kentucky waar hij praat met een jongen van 17 jaar die bijna geen tanden meer heeft doordat hij zijn hele leven al veel frisdrank drinkt.

Na 60 dagen is Damon 8,5 kg aangekomen, heeft hij leverschade opgelopen en zit hij op de rand van suikerziekte. Ook heeft hij veel minder energie en last van stemmingswisselingen. Het is apart om te zien wat suiker in zo’n korte tijd met je lichaam kan doen. Na het college was er nog tijd voor een discussie met Jaap Seidell. Hij vond dat er in deze documentaire te veel nadruk werd gelegd op suiker. Terwijl overgewicht ook zou kunnen komen door te veel vet en zout eten. Verder benadrukte hij dat het niet zo is dat je helemaal geen suiker meer mag eten, maar dat je moet proberen zoveel mogelijk onbewerkte producten te eten. In de bewerkte producten zit vaak veel suiker verwerkt.

Ook al wist ik al veel op het gebied van suiker, ik vond het toch een leuke, interessante en leerzame documentaire!

foto 5(5)

Next Post:
Previous Post:
Dit artikel is geschreven door

Founder van I BELIEVE THE HYPE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>