KEFIR | Het probiotische plantje

KEFIR | Het probiotische plantje

Onlangs kocht ik een Reset SlowJuicer. Bart van Bergen van Reset kwam deze bij mij langs brengen en tijdens ons gesprek over alle soorten sapjes vertelde hij over zijn sapjes met Kefir. Bart voorspelt dat Kefir in 2015 of 2016 helemaal terugkomt. Ik had er nog nooit van gehoord maar mijn interesse was gewekt en ik ben me gaan verdiepen in dit probiotische plantje. Kefir bestaat al heel lang en werd vroeger onder andere gedronken door een Russische volksstam ‘de Osseten’. Zij bewaarden hun melk tijdens het rondtrekken in zakken. Zo werd ontdekt dat de melk in de zakken ging fermenteren tot Kefir.

Probiotica is een vaak gehoorde term. Het zijn kleine levende organismen (bacteriën), dit klinkt niet echt aantrekkelijk, maar ze zijn wel goed voor je. Als je deze in voldoende hoeveelheden inneemt hebben ze een positieve effect op de gezondheid en dan met name op de darmflora. Bekende drankjes met probiotica zijn Yakult, Vifit en Actimel. Deze drankjes zijn allemaal op basis van zuivel. Daarnaast bevatten ze vaak (veel) suiker, hetgeen weer heel slecht is voor de balans in je darmflora. Als je je zuivel- en suikerinname wilt beperken maar toch probiotica wil gebruiken kan Kefir een goede oplossing zijn.  Regelmatig gebruik van Kefir zorgt voor een betere stofwisseling en dit heeft weer direct effect op je huid en haar.

10513304_1447169962215480_2407482749425707252_n

Je hebt twee soorten Kefir, melk- en waterkefir. Kefirkorrels kun je via internet bestellen. Bart gebruikt de waterkefir in zijn juicebar. Door aan de korrels water, vruchten en suiker toe te voegen komt de fermentatie op gang. Het nadeel is dat de productie langzaam groeit en dat het best veel werk is voordat het drankje klaar is, volgens Bart is het net alsof je er een paar huisdieren bij hebt ;) Het duurt 48 uur voordat de Kefir klaar voor gebruik is en minimaal 1 keer per dag moet je de pot even open doen om het geproduceerde koolzuur te laten ontsnappen. Maar als het dan eenmaal klaar is dan heb je wel een heerlijk bruisend probiotisch drankje wat ook nog eens rijk is aan veel vitaminen en mineralen. Of de kwaliteit van de eigen gemaakte Kefir goed is, is lastig te testen. Er is hier helaas nog geen makkelijke test voor.

Bart is helemaal verslaafd. Hij drinkt een liter Kefir per dag. Hij vertelt dat na 4 weken dagelijks Kefir drinken geen noemenswaardige dingen zijn verbeterd maar het geeft wel een heel goed gevoel. In zijn Juice Bar verkoopt hij Kefir gemengd met vruchtensappen zoals sinaasappelsap of kan je een shotje krijgen om het te proberen. Gemengd met sinaasappelsap, smaakt het net als Fanta maar dan iets minder zoet en frisser. Prima alternatief voor frisdrank. Ook voegt hij het toe aan smoothies in plaats van kokoswater.

Na het enthousiaste verhaal van Bart ben ik wel benieuwd geworden naar de Kefir en wil ik het zeker eens gaan proberen! Zo’n volledig natuurlijk voedingssupplement klinkt toch wel aantrekkelijk! Wil je het eerst eens proeven, dat kan!

Reset Juice Bar
Jachthavenweg 140, Amsterdam
maandag t/m vrijdag van 11.00 – 18.00 uur
zaterdag en zondag van 12.00 – 18.00 uur

Next Post:
Previous Post:
Dit artikel is geschreven door

Founder van I BELIEVE THE HYPE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>