It fits my macros versus handpalmmethode

It fits my macros versus handpalmmethode

Dit artikel verscheen eerder op het blog roos & recepten. Roos schrijft hier over de leukste hotspots van Londen, daar woont ze sinds een paar maanden, en daarnaast post ze regelmatig heerlijke recepten. 

It fits my macro’s is een veelgelezen uitspraak op instagram onder foto’s van wafels met een dikke laag nutella of dik besmeerde boterhammen met pindakaas. Er wordt exact uitgerekend hoeveel gram nutella en pindakaas er gegeten kan worden. De apps myfitnesspal en fatsecret zijn niet meer weg te denken, alle calorieën worden geteld en de weegschaal gaat overal mee naar toe. Maar is dit echt nodig? Zijn er geen andere manieren om controle te houden over je calorie inname zonder dat je ook echt daadwerkelijk alles weegt en telt?

Handpalmmethode
Jawel, voor de mindere controlfreaks onder ons, kan de handpalmmethode dan zeker een oplossing zijn. Binnen het Personal Body Plan, waar ik sinds januari werk wordt deze methode veel gebruikt.  Dit is wat minder precies dan het tellen van calorieën maar ook een goede manier om controle te houden op je calorie inname. Met de handpalmmethode, het woord zegt het al, gebruik je je handpalm om af te meten hoeveel je eet. De handpalm is bij iedereen verschillend en zegt wat over de grote van je lichaam en over je energiebehoefte.

Je deelt je maaltijden in in 4 categorieën, namelijk; koolhydraten, eiwitten, vetten en groenten. Mijn voorkeur gaat naar 5 kleinere maaltijden per dag, maar dit kunnen er natuurlijk ook minder zijn. Vergroot dan je porties.

Zorg dat zeker 3 maaltijden 2 volle handen groenten bevatten. Als je je vetpercentage wilt verlagen is het zinvol om je koolhydraatinname te verlagen. Door het eten van koolhydraten, krijg je snel veel calorieën binnen. Voeg bijvoorbeeld bij 1 maaltijd per dag 2 handen koolhydraten toe. Dit zal voor een vrouw ongeveer 200 gram rijst of pasta zijn.

De rest van de maaltijden bestaan uit 2 handen eiwitten en 1 klein handje vetten en natuurlijk groenten. Dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Denk bijvoorbeeld aan magere kwark of yoghurt met fruit en wat nootjes. Heerlijke salades met vlees of vis of simpele gerechten als eens stukje vlees, vis of tofu met wokgroenten. Als je gaat voor spieropbouw is verstandiger om volle producten te kiezen.

Luister naar je lichaam
Probeer zoveel mogelijk producten te eten met een hoge voedingswaarden zoals magere zuivelproducten, magere vleeswaren zoals kip en biefstuk en vis. Complexe koolhydraten zoals peulvruchten, zilvervliesrijst, volkoren pasta en volkoren producten. Daarnaast natuurlijk voldoende groenten en 2 stuks fruit per dag.

Eet je niet helemaal tonnetje rond, maar stop als je voor 80% vol zit. Luister naar je lichaam en eet niet door omdat het toevallig nog op je bord ligt of omdat je nog een restje eten in de pan hebt liggen. Restjes kan je heel goed bewaren voor de volgende dag als lunch. Scheelt weer tijd.

Next Post:
Previous Post:
Dit artikel is geschreven door

Founder van I BELIEVE THE HYPE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>