Gezondheidshype | Positief of te obsessief?

Gezondheidshype | Positief of te obsessief?

Tegenwoordig word je bijna raar aangekeken als je er geen gezonde leefstijl op na houdt en niet elke ochtend staat te zwoegen in de sportschool. De socialmedia kanalen staan vol met de mooist opgemaakte healthyfood gerechten en fitgirls die zich uitsloven in de sportschool. Je wordt aan alle kanten gemotiveerd ook een gezonde leefstijl na te streven, clean te eten en fanatiek te gaan sporten.

Leuk en aardig allemaal deze gezondheidshype, maar wat verstaan we nou eigenlijk onder een gezonde leefstijl? En is dit daadwerkelijk wel zo gezond?

Wij zijn voor 80% heel blij met deze hype en denken dat het heel goed is dat we ons bewust worden van het effect van goede voeding en sport op ons lichaam en daarmee ook op onze gezondheid. Alleen maken we ons wel eens zorgen of we hierin niet een klein beetje in doorslaan met z’n allen.

Een gezonde leefstijl, wat houdt dat in?

Wat een gezonde leefstijl precies inhoudt is per persoon verschillend. Wat voor de een gezond is hoeft dat voor de ander nog niet te zijn. Denk bijvoorbeeld aan voedselallergie en intoleranties. Als je bijvoorbeeld een glutenallergie hebt kun je ziek worden van het eten van producten die gluten bevatten, maar heb je geen allergie of intolerantie dan hoeft het niet perse gezond te zijn om helemaal geen gluten meer te eten.

Het doel van een gezonde leefstijl is naar onze mening lichamelijk en geestelijk gezond zijn en letterlijk en figuurlijk lekker in je vel zitten. Hoe je dit bereikt is voor iedereen anders, hier is helaas geen standaard recept voor.

Het gevaar van het doorslaan

De valkuil van deze hypes kan zijn dat bepaalde voedingsmiddelen totaal geschrapt worden waardoor een eenzijdig eetpatroon kan ontstaat. Hierdoor loop je het risico op een tekort aan bepaalde voedingsstoffen of ondergewicht.

Naast de effecten die dit op het lichaam kunnen hebben, kan het ook je mentale gesteldheid aantasten. Denk hierbij aan het obsessief omgaan met eten of sporten. Obsessief bezig zijn met alleen maar gezonde maaltijden willen eten en klaar maken kan ook de verkeerde kant op slaan en daardoor ongezond worden. Zoals veel dingen waar te voor staat, geldt dat ook voor te gezond eten en te veel sporten.

De gulden middenweg

Onze mening over deze ‘cleaneating’ en ‘strong is the new skinny’ hype; zoek een leefstijl die bij je past en waar jij gelukkig van wordt. Word jij gelukkig van een reep chocola of een patatje met? (wie niet) Ontzeg jezelf deze dingen dan niet volledig maar gun jezelf af en toe iets wat jij als ongezond bestempeld maar wel heel erg lekker vindt en voel je daar dan ook vooral niet schuldig over! Laat je niet gek maken door al die fitgirls met sixpack op instagram. Doe wat goed voor jou goed voelt en wat bij jouw lichaam past. Wil je ook graag een sixpack? Prima natuurlijk, helemaal niks mis mee, zolang je maar goed naar je lichaam blijft luisteren en je eerlijk naar jezelf kan zijn wanneer het de verkeerde kant op dreigt te gaan.

De gezondheidshype

Next Post:
Previous Post:
Dit artikel is geschreven door

Founder van I BELIEVE THE HYPE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>