BOERENKOOL | Superfood

BOERENKOOL | Superfood

Boerenkool is hot! Boerenkool wordt steeds populairder en is een echt superfood! Onze oude vertrouwde boerenkool (kale) doet het zelfs goed in het trendy New York. Wij Nederlanders denken vaak dat boerenkool een puur Hollands product is, dat is het niet! Het komt oorspronkelijk uit het gebied rond de Middelandse zeekust. Lees hier waarom boerenkool een waar superfood is!

Extreem hoge voedingswaardes
Er zitten ontzettend veel vitaminen in boerenkool, zoveel zelfs dat je van sommige meer dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) binnenkrijgt. Wees maar niet bang, want dit schijnt geen kwaad te kunnen. De ADH-waardes zijn minimumwaarden, de maximumwaarden waarboven een voedingsstof negatieve eigenschappen heeft worden niet snel gehaald. Boerenkool barst ook nog eens van de antioxidanten en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Boerenkool bevat een hoge dosis vitamine K, A en C. Verder bevat het nog vitamine B, E en een grote hoeveelheid mangaan, koper, calcium, magnesium, ijzer en vezels. Nu begrijp je waarom je boerenkool vaker zou moeten eten!

Je eet boerenkool vaak in combinatie met aardappelen of andere groentes en fruit, bijvoorbeeld als je het verwerkt in een smoothie, wat betekent dat de uiteindelijke voedingswaarden nog hoger komen te liggen.

Eettips boerenkool
Boerenkool kun je zowel gekookt als rauw eten. Behalve de oer-Hollandse boerenkool stamppot, kun je boerenkool op allerlei manieren gebruiken in recepten. Je kunt het bijvoorbeeld roerbakken met diverse groenten en serveren met rijst of noodles, of meng een grote hand boerenkool door je salade. Verder is boerenkool uitstekend geschikt om in smoothies te verwerken.

Recept
Ik heb laatst deze gezonde versie van de Hollandse boerenkoolstamppot gemaakt. Erg lekker!

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 3 zoete aardappels
  • 400 gram boerenkool
  • 100 ml ongezoete amandelmelk
  • 1 sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel kokosolie
  • 1 biologische rookworst (liefst runder)
  • zout en peper

Schil de aardappels en kook ze samen met de boerenkool 8 minuten. Fruit ondertussen het sjalotje en de knoflook in de kokosolie. Bereid de rookworst volgens de gebruiksaanwijzing. Giet de aardappelen en boerenkool af, doe het sjalotje, de knoflook en de amandelmelk erbij en stamp het geheel goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper en serveer samen met de rookworst. Ik vond het niet nodig om er een jus bij te maken omdat de stamppot al een beetje smeuïg wordt door amandelmelk. Eventueel kan je er nog een  halve avocado aan toevoegen om de stamppot nog romiger te maken.

Eetsmakelijk!

foto (1)

 

Next Post:
Previous Post:
Dit artikel is geschreven door

Founder van I BELIEVE THE HYPE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>