Biologisch & Ecologisch; wat moet je nou eten?

Biologisch & Ecologisch; wat moet je nou eten?

De laatste tijd probeert iedereen gezond en verantwoord te eten. Mensen eten massaal quinoa. Je denkt goed bezig te zijn maar vervolgens hoor je dat de boeren in Bolivia zelf niet meer te eten hebben door de massale vraag naar quinoa. Of je probeert in de supermarkt zoveel mogelijk biologische producten te kopen, maar ook hier wordt van gezegd dat biologisch echt niet altijd beter is dan de normale producten en ook zeker niet duurzamer worden geproduceerd. Hoe zit het nou precies? Ik ging op onderzoek uit.

Biologisch
Bij biologische producten is er geen gebruik gemaakt van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen of gentechnologie. Ook worden er geen geur-, kleur- en smaakstoffen toegevoegd aan de producten. Biologisch vlees komt van vee dat op een diervriendelijke manier wordt gehouden. Ook krijgen deze dieren geen hormonen en antibiotica toegediend. Biologisch vlees en zuivel is dus vrij van hormonen en antibiotica en de smaak is bovendien veel puurder.

Het is niet zo dat biologische boeren geen gif gebruiken. Ze sproeien natuurlijke giffen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat deze soorten gif net zo kankerverwekkend zijn als de zogenaamde chemische giffen. En in sommige gevallen zijn deze giffen zelfs slechter voor het milieu. Gelukkig zijn de hoeveelheden gif die je binnen krijgt via groente en fruit geen gevaarlijke hoeveelheden. Maar of biologisch groente en fruit nou echt gezonder is dan de normale producten is de vraag.

Wetenschapsjournalist Ronald Veldhuizen zegt over biologische landbouw: ‘Het is niets meer dan een tegeltje aan de wand dat het geweten sust. De ideologisch ingegeven keus voor biologisch ontneemt ons de verplichting om kritisch na te denken over hoe het wereldvoedselprobleem nou precies valt te verduurzamen’.

duurzaam_koei_530_256_s_c1_smart_scale

Ecologisch
Ecologische producten zijn milieuvriendelijke producten. Deze producten zijn zo min mogelijk belastend voor het milieu. In de ecologische landbouw wordt zo min mogelijk met chemische bestrijdingsmiddelen gewerkt omdat deze moeilijk afbreekbaar zijn. Daarnaast wordt er weinig kunstmest gebruikt omdat de productie van kunstmest veel energie vraagt.

Is biologisch dan automatisch ook ecologisch?

Ecologische producten zijn altijd biologisch, maar of biologisch voedsel uiteindelijk ook milieuvriendelijker wordt geproduceerd dan normaal voedsel is lastig te zeggen. De ene keer is dit wel het geval, maar de andere keer weer niet. Biologische landbouw gaat vaak ten koste van extra land omdat het minder efficiënt is dan de industriële landbouw.

Welke producten moet je nou kiezen? Ik denk dat het vooral belangrijk is om er niet automatisch vanuit te gaan dat als een product het stempel biologisch heeft dat dit automatisch ook beter voor je is. Blijf vooral kritisch naar je voeding kijken.

Next Post:
Previous Post:
Dit artikel is geschreven door

Founder van I BELIEVE THE HYPE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>