FYSIO FACTS | Wat te doen bij een overbelastingsblessure?

FYSIO FACTS | Wat te doen bij een overbelastingsblessure?

Fysio Kim vertelt over het ontstaan van overbelastingsblessures bij hardlopen en geeft tips om deze te voorkomen:

Van alle hardloopblessures ontstaat 95% door overbelasting. Een overbelastingsblessure ontstaat wanneer de opeenstapeling van (herhaalde) belastingen groter is dan de belastbaarheid.

De belastbaarheid geeft aan hoeveel het lichaam aan belasting kan verdragen. De belastbaarheid wordt onder andere bepaald door je gezondheid, de omstandigheden, de vorm van de dag, de mate van getraindheid en zelfs aanleg. De belastbaarheid kan dus per moment verschillen, afhankelijk van de omstandigheden waarin je je bevindt. Is er sprake van stress, slechte nachtrust, een slecht voedingspatroon of veel lichamelijke belasting? Dit zijn omstandigheden waarbij de belastbaarheid van het lichaam afneemt en dus de hoeveelheid belasting hierop moet worden aangepast om overbelasting te voorkomen.

In de praktijk wordt hier vaak maar weinig mee gedaan. Er wordt een strak trainingsschema aangehouden of je laat je meevoeren tijdens een groepstraining. Het gevaar is dan dat er minder goed naar het lichaam ‘geluisterd’ wordt en overbelastingssignalen daardoor genegeerd worden.

  • Het lichaam kan positief of negatief reageren op de gevraagde belasting.
    Als het lichaam hier positief op reageert noemen we dit positieve adaptatie; dit ontstaat wanneer de belasting niet boven de grens van de belastbaarheid van spier, pees of gewrichtweefsel uitkomt. En wanneer er voldoende tijd wordt genomen voor het herstel. Het gevolg hiervan is dat de structuur sterker wordt.
  • Wanneer de belasting boven de belastbaarheidsgrens van het weefsel uitkomt of wanneer er onvoldoende hersteltijd is, reageert het lichaam hier negatief op door een negatieve adaptatie, wat kan leiden tot een overbelastingsblessure.

RUST

Het belangrijkste onderdeel van een trainingscyclus is rust, het lichaam heeft rust momenten nodig om sterker te kunnen worden! Het lichaam herstelt en wordt sterker, dit noemen we met een mooi woord supercompensatie.
Hoeveel rust iemand nodig heeft is per persoon verschillend en is daarom moeilijk aan te geven. Dit hangt af van je belastbaarheid en de factoren die hierin meespelen. Voor een beginnende hardloper houdt dit in: 1 dag trainen, 1 dag rust. 3x per week trainen is hiervoor een mooie basis en voldoende intensief om vooruitgang te boeken. Wil je vaker in de week gaan lopen dan moet je de intensiteit van de training variëren tussen intensieve en rustige trainingen.

HERSTELTIJD

Van een pittige training heeft het lichaam al snel 2 dagen nodig om van te herstellen. Per week moet er zeker 1 dag zijn waarop er helemaal niet hardgelopen en liefst ook helemaal niet gesport wordt.

PATROON HERKENNEN

Overbelastingsblessures ontstaan vaak volgens een herkenbaar patroon. Het is belangrijk om dit patroon te herkennen om op tijd in te grijpen. Als gevolg van een (tijdelijke) overbelasting ontstaat er in het begin voornamelijk gevoeligheid/pijn na de inspanning. De pijn kan vlak na de training ontstaan of de volgende ochtend. Vaak trekt dit weg naarmate je weer in beweging komt. Na een volgende training (overbelasting) zal de pijn weer, misschien zelfs sterker, terugkomen. Als je deze signalen negeert, dan zal de pijn daarna ook al aanwezig zijn aan het begin van de training, vervolgens gedurende de training verdwijnen en na afloop weer terugkomen.

We spreken van een serieuze blessure op het moment dat de gevoeligheid of pijn toeneemt tijdens het hardlopen. Het is dan verstandig om de training te stoppen om daarmee verdere beschadiging te voorkomen.

PAS JE TRAINING AAN

Het is van belang dat jij als sporter (en mogelijk trainer) de eerste signalen van overbelasting serieus neemt. Dat wil niet zeggen dat je direct met hardlopen moet stoppen, maar enige aanpassingen is wel zo verstandig:

  • bedenk wat de oorzaak kan zijn van de overbelasting
  • verminder de belasting door bijvoorbeeld minder ver en/of minder hard te lopen
  • laat je schoenen nakijken of ga even langs bij een hardloopspeciaalzaak
  • kies voor een vlakke, zachte ondergrond
  • let extra op je looptechniek of laat deze beoordelen

Bij een overbelastingsblessure kan het van belang zijn om een goede bewegingsanalyse te maken, waarbij er zorgvuldig (het liefst gebruikmakend van video-opnamen) wordt gekeken naar de manier waarop de belasting plaatsvindt. Hiermee kan er gekeken worden naar de relatie tussen de locatie van de klacht en de manier van belasten. Vaak wordt de klacht alleen lokaal behandeld, terwijl het juist belangrijk is om een herhaling van de blessure te voorkomen wanneer je weer begint met hardlopen.

Next Post:
Previous Post:
Dit artikel is geschreven door

Founder van I BELIEVE THE HYPE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>